Filt er en ældgammel teknik, hvor man ved hjælp af varmt sæbevand, gniden og trykken, kan få uldfibre til at hænge sammen i en blivende form (flade).
Filt er imidlertid ikke længere ensbetydende med sæbevand. Med den specielle teknik, som jeg har udviklet, kan man filte skulpturelt ved at bygge en form op af tør uld med hjælp af filtenålen og derefter enten gøre formen færdig, ved at nåle til overfladen er stærk nok eller filte ulden, kun på overfladen af formen, mens kernen forbliver tør. Det giver mulighed for en meget større formbarhed og en bedre bevægelighed (til f.eks. dukker). Sådan som jeg har arbejdet i mange år, bruger jeg kun nålen til hele arbejdet.
Her er nogle eksempler på teknikker:
Piberenserdukker
Piberenserdukken bliver filtet ved først at lave en nålet hoved og kropsform. Arme og ben omvikles derefter med karteflor og forsynes med uldformer og detaljer med hjælp af filtenålen. Delene nåles fast på kropsformen på forskellige steder, så figuren får sjove stillinger.
Nålede figurer
Med denne teknik opbygges en figur, hvor alle kroppens dele bliver nålet med filtnålen og derefter nålet sammen, så figuren får en stationær stilling. Den kan sidde, ligge, kravle, dreje sig eller danse. Det giver mulighed for at få sjove og specielle små personligheder.
Nålede dyr
Specielt til dyrefiguren har jeg udviklet en teknik, hvor jeg begynder med, ud fra flere billeder at dissekere dyrefiguren i enkeltdele og derefter nåle dem hver for sig og så samle dem i den ønskede stilling.
Hvis du er interesseret i filtning kan du blive medlem af den danske filteforening GRIMA. Foreningen udgiver medlemsblad, afholder kurser, arrangerer rejser, holder udstillinger og formidler kontakt til tilsvarende udenlandske foreninger.